Bolečina v vratu in zatilju

Bolečina v vratu in zatilju

Bolečine v vratu in zatilju so drugi najpogostejši vzrok za obisk družinskega zdravnika – takoj za bolečinami v ledvenem delu hrbtenice. Gre za posledico predvsem sedečega načina življenja, ki hrbtenico sili v nepravilen položaj, drugi razlog pa so različne poškodbe, ki vplivajo na hrbtenico in se odražajo z bolečino.

Pa vendar – ste se kdaj vprašali, zakaj se tovrstna bolečina po navadi pojavi ponoči ali zgodaj zjutraj? Neustrezen položaj telesa med spanjem stanje po navadi precej poslabša, kar se odrazi v jutranji bolečini v vratu in zatilju. Ponoči telesu namreč nismo nudili tistega kar je potrebovalo, da bi se ustrezno regeneriralo in namesto sprostitve in naspanosti, se zjutraj zbudimo zategnjeni in v bolečinah.

Vrat, zatilje in ramenski obroč so pogosto napeti, ko se soočamo s stresom. Če teh mišic ne uspemo ustrezno sprostiti, se tovrstna napetost prične stopnjevati. Zagotovo ste že slišali rek, da ves svet nosimo na svojih ramenih. Vse skrbi, preobremenjenost in stres se odlagajo prav na predel nad rameni in povzročajo bolečino v vratu in zatilju.

Vzroki za bolečino v vratu in zatilju

Vsaj enkrat na leto se četrtina ljudi sreča z bolečinami v vratu in zatilju. Najpogostejši vzroki, ki vodijo k temu so:

 • Premalo gibanja,
 • Dolgotrajna, neustrezna drža,
 • Neprimeren vzglavnik,
 • Neprimerno ležišče (spanje v neprimernem položaju),
 • Padec, udarec ali nesreča,
 • Prepogosto obračanje glave v neprimerni drži (npr. pri plavanju kravla),
 • Telefoniranje s telefonom stisnjenim med glavo in ramo,
 • Delo na računalniku in uporaba miške prispeva k togosti mišic na rokah, vratu in na lopaticah,
 • Hernija, bolezen vratne hrbtenice ali vratni osteoartritis (obrabljeni hrustanec),
 • Prekomerna telesna teža,
 • Kajenje,
 • Stres, skrbi …

Pametno je dobro razmisliti o vzroku bolečine v vratu in zatilju in se potruditi, da odpravimo vzrok. Zgolj blaženje bolečine nam na dolgi rok namreč ne bo kaj prida pomagalo. Bolečina se bo prej kot slej ponovila in vrteli se bomo v začaranem krogu.

Kajenje in bolečina v vratu in zatilju

Med manj znanimi dejavniki, ki prav tako vplivajo na boleč vrat, zatilje in celotno hrbtenico je tudi kajenje. Nikotin namreč povzroči, da se naše žile zožajo. To pa s seboj prinese manjšo prekrvavljenost, ki lahko povzroči tudi bolečino na omenjenih predelih. Kadilci so nagnjeni k okvaram medvretenčnih ploščic in bolečinam v hrbtenici veliko bolj kot nekadilci.

Kako si lahko pomagam?

Blažje bolečine v vratu in zatilju lahko lajšamo s pomočjo mraza (uporabe ledu) ter protibolečinskimi sredstvi. Vsekakor priporočamo izvajanje vaj za krepitev mišic vratu in zatilja. Pri izvajanju tovrstnih vaj bodite vztrajni in se zavedajte, da se bodo učinki pokazali skozi čas in ne bodo opazni že jutri.

Prav tako poskrbite, da si ustrezno prilagodite delovno mesto in okolje, kjer preživite veliko časa. Stol na katerem sedite naj bo prilagodljiv, ekran računalnika naj bo v višini oči, pravilno dvigujte bremena, in tako naprej. Prav tako poskrbite za dovolj gibanja na splošno – večurno sedenje v službi za računalnikom in gledanje televizije zvečer nista dobra kombinacija in lahko vodita v bolečine v vratu in zatilju.

Telesu pa moramo v času bolečine dati tudi ustrezen počitek, da se dobro regenerira. V nasprotnem primeru si delamo zgolj medvedjo uslugo. Svetujemo vam tudi, da si v lekarni kupite žogico za refleksno masažo (žogica z mehkimi bodicami) in se zmasirate z njo.

Ali moram k zdravniku?

Obisk zdravnika se priporoča v primeru, da se bolečina skozi čas povečuje in/ali se pojavijo razni nevrološki izpadi. Po navadi bolečina izgine v roku enega tedna, če pa se skozi čas stopnjuje, se le odpravite do svojega osebnega zdravnika.

Kako bolečino v vratu in zatilju preprečim – preventiva

 • Redna telovadba (pri tem lahko damo poudarek na vajah, ki krepijo mišice vratu in zatilja)
 • Ustrezna prilagoditev delovnega mesta (ekran računalnika v višini oči, večkratno vstajanje in razgibavanje, itd.)
 • Ustrezen vzglavnik (pomembno je, da je vzglavnik prilagodljiv vašemu telesu. Glejte torej, da ima ustrezen naklon, velikost in trdoto. Vzglavnik Leticia omogoča, da lahko sami prilagajate vse tri lastnosti.)
 • Ustrezno ležišče (priporočamo personalizirana ležišča Leticia MultiModular, saj so to edina ležišča na slovenskem trgu, ki so izdelana po podobi vašega telesa. Izdelamo jih namreč glede na računalniško meritev vašega telesa, ki nam pokaže kakšno oporo potrebujete v katerem predelu telesa.)
 • Učinkovito upravljanje s stresom (po potrebi tudi obisk masaže)

Bolečina v vratu in zatilju in spanje

Tudi nezadostno spanje lahko stopnjuje bolečine v vratu in zatilju. Telo se med spanjem namreč sprosti, kar blagodejno vpliva na mišice vratu in zatilja. Prvi pogoj in temelj je torej dovolj kvalitetnega spanca vsako noč. Brez tega namreč ne boste mogli učinkovito upravljati s stresom ter se dobro razmigati skozi dan.

Tu pa je potrebno omeniti predvsem kvaliteto ležišča. Pretrdo ležišče telo in predvsem hrbtenico namreč sili v nepravilen položaj (ja, čisto zares). Po drugi strani pri premehkem ležišču naše mišice poskušajo ostati napete, da bi hrbtenico držale v pravilnem položaju. Telo se posledično ne sprosti in od kvalitetnega spanca ne ostane praktično nič. Najboljša izbira je torej ležišče, ki se vaši hrbtenici prilagodi in vas podpre točno tam, kjer to potrebujete.

Poleg tega bi vam svetovali, da se izogibate spanju na trebuhu, saj v tem položaju glavo (in posledično vrat) postavljamo v nepravilen položaj. Ne glede na vaš spalni položaj pa nujno poskrbite za primeren vzglavnik.

Kako izberem primeren vzglavnik zame?

Med poplavo vzglavnikov je težko najti pravega. Po drugi strani pa je prav vzglavnik pogosto vzrok za bolečine v vratu in zatilju. Spimo namreč eno tretjino dne in neustrezna opora vratu v tem času, naš vrat vodi v bolečine. Pri izbiri vzglavnika se prepričajmo, da nam ustrezajo:

 • Višina,
 • Trdota in
 • Naklon vzglavnika.

Za nas dovolj visok in hkrati premehek vzglavnik namreč ni dober, prav tako neustrezen naklon in napačna višina nista dobra kombinacija. V kolikor niste prepričani, kakšni parametri so idealni za vas, vam svetujemo, da izberete vzglavnik, ki bo omogočal, da zgoraj navedene lastnosti po želji prilagajate dokler ne boste našli ustrezne kombinacije zase. V tem primeru vam svetujemo anatomski vzglavnik Leticia, ki omogoča vse navedeno. Poleg tega gre za anatomski vzglavnik, ki ga odlikuje izjemna zračnost, obdan pa je s pralno prevleko. Temu boste hvaležni predvsem, če ste alergik ali astmatik ali se srečujete s potenjem ponoči.

Kako ležišče lajša bolečine v vratu in zatilju?

Bolečina v vratu in zatilju je lahko tudi posledica neustreznega ležišča. Pri premehkem ležišču se bodo vaše mišice trudile, da hrbtenico vseeno vzdržujete v pravilnem položaju. V tem primeru se vaše telo ne bo ustrezno sprostilo in regeneriralo v času spanja, mišice pa lahko ostanejo zakrčene in občutili boste bolečino. Iz istega razloga se lahko pojavi bolečina v ramenih, bolečina v križu ali celo bolečine v kolkih.

Nasprotno pa pretrdo ležišče ustvarja točkovne pritiske v določenih predelih in preprečuje dobro prekrvavitev telesa. Tudi to lahko vodi v bolečino.

Cilj naj vam bo torej najti ustrezno ležišče, ki se bo vaši hrbtenici ustrezno prilagajalo in jo povsod ustrezno podpiralo. V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri tovrstnega ležišča svetujemo, da si ogledate ležišča Leticia, saj so le ta personalizirana (prilagojena telesu vsakega posameznika) na podlagi računalniške meritve vašega telesa. Ta pove, kakšno oporo potrebuje vaše telo med spanjem, vsako ležišče pa je narejeno samo za njegovega uporabnika. Poleg tega so vsa ležišča Leticia izdelana ročno in kvalitetno v Sloveniji.