Kaj je cirkadiani ritem in kakšen vpliv ima na naše telo

Cirkadiani ritem

Cirkadiani ritem je naš 24-urni ritem. Imamo ga vsi, nekateri imajo celo daljšega oz. krajšega. Pravzaprav ga ima vsako živo bitje na planetu, ki živi dlje kot nekaj dni. Notranja ura v možganih posreduje signal svojega dnevnega cirkadianega ritma vsem drugim delom možganov in vsakemu organu v telesu posebej. Dnevna svetloba je prednostna pri vzpostavitvi posameznikovega cirkadianega ritma, a nanj vplivajo tudi drugi dejavniki.

Cirkadiani ritem je naravni cikel, ki nam pomaga:

  • določiti kdaj hočemo biti budni in kdaj si želimo spati,
  • nadzoruje čas za uživanje hrane in pijače,
  • nadzoruje čustva in razpoloženja,
  • uravnava hitrost presnove,
  • vpliva na količino seča, ki ga proizvajamo in
  • na nastajanje številnih hormonov.

Cirkadiani ritem pri rastlinah

Da smo prišli do tega spoznanja, gre zasluga francoskemu znanstveniku, geofiziku po imenu Jean-Jacques dOrtous de Mairan, ki je leta 1729 odkril prvi dokaz, da imajo živi organizmi lasten notranji čas. Ne glede na vir svetlobe, so se cvetovi rastline sramežljive mimoze tudi v zaprtem, temnem prostoru, odpirali in zapirali ob približno enakem času.

Bi preživeli 6 tednov v popolni temi?

Za to sta se prostovoljno odločila ameriška znanstvenika, ki sta želela dokazati, da imamo tudi ljudje podoben cirkadiani ritem, kot ga imajo rastline.

Podrobneje o tem preberite v knjigi Zakaj spimo, Matthewa Walkerja, ki je polna znanstvenih dokazov, ki prispevajo k razumevanju, kako spanje pomembno vpliva na vsak delček našega telesa.

Leta 1938 je profesor Nathaniel Kleitman z univerze v Chicagu skupaj z raziskovalnim pomočnikom Bruceom Richardsonom, preživel kar 6 tednov v popolni temi. Za lokacijo sta izbrala eno najglobljih jam na svetu, Mamutsko jamo v Kentuckyju. Poleg hrane, vode in dveh bolnišničnih postelj z visokimi nogami sta imela vrsto merilnih naprav za spremljanje telesne temperature in ritmov budnosti.

Ugotovitve raziskave
Ugotovila sta, da nista zapadla v naključna obdobja budnosti in spanja. Živela sta v predvidljivem in ponavljajočem vzorcu dolge budnosti in nato strnjenega spanca, ki pa je bil malenkost daljši od običajnega. Pri Richardsonu, ki je bil v svojih dvajsetih, se je razvil 26 – 28-urni spalno-budni cikel. Kleitman pa je bil pri svojih štiridesetih letih bližje 24-urnemu ciklu.

DOBRO VEDETI: sledite svojemu cirkadianemu ritmu, gre za vaše zdravje

Čas, ki ga telo zahteva za spanje, pomembno vpliva na vse organe, na celo naše telo. Ta čas se telo regenerira. Če mu ta čas odvzamete, ali ga skrajšujete na račun službenih obveznosti, učenja, ponočevanja, se bo to na dolgi rok poznalo na vašem zdravju.

Več o tem, da je spanec pomemben gradnik našega imunskega sistema, si lahko preberete TUKAJ.

Vir: knjiga Zakaj spimo, Matthew Walker