Gastroezofagealni refluks: strokovnjakinja za zdravo prehrano svetuje

Zajtrk na mizi

Ali ste imeli kdaj po odlični obilni večerji neprijeten občutek in vas je tiščalo v žlički ali v prsih? Če se vam to dogaja pogosto, celo večkrat na teden, potem v vašem telesu verjetno prihaja do gastroezofagealnega refluksa. Gastroezofagealni refluks je bolezensko stanje, pri katerem kislina iz želodca vdira nazaj v požiralnik ali celo višje. V določeni meri se pojavi pri slabi četrtini ljudi po vsem svetu. Za postavitev pravilne diagnoze pa je potrebno obiskati zdravnika.

Kaj povzroča refluks?

Do pojava refluksa pride zaradi okvare ali slabšega delovanja mišice zapiralke (cardia) med požiralnikom in želodcem. Če je vse prav, je ta mišica odprta le, ko pride hrana po požiralniku do želodca ali pri bruhanju, drugače pa mora biti zaprta. Če mišica ne tesni dovolj dobro ali pa pride do konstantnega odpiranja in zapiranja, posledično povzroči odtekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik. Do podobnih težav pride tudi ob zdrsu želodca v prsno votlino (hiatalna hernija).

Obstajajo dejavniki tveganja, ki povečujejo možnost nastanka bolezni. Tako ni priporočljivo pojesti velike količine hrane naenkrat, jesti pred spanjem ali ležati po jedi. Odsvetuje se pitje alkohola in kave ter kajenje. Možnosti za obolenje se povečajo tudi, ko smo pod hudim stresom, med nosečnostjo in v primeru jemanja določenih zdravil, kot je aspirin in nekateri antibiotiki. Pozabiti ne gre tudi na telesno maso oziroma debelost, ki je že sama po sebi bolezen sodobnega sveta, zato je toliko bolj pomemben naš življenjski slog.

Najpogostejši simptomi

Pri refluksu sta najpogostejša simptoma zgaga – pekoč občutek v žlički ali za prsnico ter regurgitacija – vračanje želodčne vsebine v grlo in usta. Poleg tega lahko pride do težav s požiranjem, spahovanja, napihnjenosti, slabosti, bruhanja, nenadne izgube teže, suhega kašlja in razjede zob ter slabega zadaha. Raziskave so pokazale, da več kot 50 % ljudi z astmo trpi tudi za gastroezofagealnim refluksom. Če vseh naštetih znakov ne prepoznamo, pa lahko pride do resnejših problemov – raka na požiralniku.

Katerih živil se je priporočljivo izogibati in kaj lahko pomaga?

V grobem je iz naše prehrane potrebno odstraniti mastno in močno začinjeno hrano. Maščobe so namreč težko prebavljive in dlje časa obstanejo v našem želodcu, začimbe pa delujejo na močnejše sproščanje želodčne kisline.
Izmed posameznih živil se je dobro izogibati gaziranim pijačam, citrusom, paradižniku, meti, česnu in čebuli, pa tudi čokoladi ter kavnim napitkom. Zelo pogosto se je potrebno za krajše obdobje odreči tudi surovi zelenjavi in sadju. Lahko pa seveda uživate toplotno obdelano zelenjavo, kot so juhe omake, kuhana zelenjava in toplotno obdelano sadje, kot so kompoti in čežane.
Če se boste lotili uravnavanje težave sami, potem priporočam dvotedensko kuro s toplotno obdelano rastlinsko hrano in strogo izogibanje zgoraj navedenim dražilcem.

Primer jedilnika za en dan:

Zajtrk: 7:00

  • Na vodi kuhani ovseni kosmiči z banano ali
  • kuhan ječmen na vodi z rozinami, košček masla

Malica: 10:00

  • ½ smoothie z avokadom, mangom, banano. Pojejte na žlico (ne na slamico!) ali
  • čežana s cimetom

1.) kosilo: 13:00

(kosilo je dobro razdeliti na dva manjša obroka, ki ju pojeste v razmaku treh ur)

  • popečena polenta s pečenimi bučkami ali
  • riž s čičeriko in grahom ali
  • losos s kuhanim brokolijem ali bitvo, olivno olje…

2.) kosilo: 16:00

(pojejte polovico kosila)

Večerja: 19:00

  • Omleta z dvema jajcema in z zelenjavo
  • Mali kos riževega narastka, kompot

Če vam katera jed povzroča težavo, jo odstranite iz jedilnika.

Poleg pravilne prehrane nam lahko pomaga tudi spanje z bolj vzdignjenim vzglavnikom, da nam želodčni sok ne more tako zlahka zatekati nazaj. Več študij je zanimivo pokazalo, da lahko žvečenje žvečilnih gumijev pomaga pri problemih z refluksom, tako da zviša ph želodčne vsebine, vendar na žalost ta metoda deluje le v kratkem časovnem obdobju.

Obisk zdravnika

Bolezen, kot je gastroezofagealni refluks, lahko postane velika težava, ki se je ne da rešiti le z drugačnim prehranjevanjem, zato je potrebno obiskati strokovnjaka, da opravi določene teste, kot so ph meritve v požiralniku, gastroskopija, endoskopija in biopsija. Tako potrdi ali izključi bolezensko stanje in predpiše zdravljenje. Najpogosteje dobimo zdravila za zmanjševanje kislosti želodčne vsebine (zaviralce protonske črpalke). V najtežjih primerih je problem refluksa možno rešiti tudi z operacijo, pri kateri utrdijo mišico zapiralko (cardia).

Razpredelnica za boljšo orientacijo med živili:

HranaNajverjetneje ne bo
povzročalo težav
Izognite se
SadjeJabolka, banane, marelice, hruške, melone, ananas, jagode,grozdjeCitrusi, paradižnik, brusnice
ZelenjavaKrompir, brokoli, korenje, zelje, stročji fižol, kuhana pesa, sladek krompir, stročniceSurova čebula, paprika, feferoni,redkvice
MesoRibe, pusto meso, rdeče meso, jajcaOcvrto meso, predelane mesnine
MlekoSirotka, sirarska skuta, smetana, siri, kefir, jogurtHomogenizirano mleko in predelani mlečni izdelki, sadni jogurti
ŽitoOvseni kosmiči, polenta, kvinoja, amarant, riž, riževi rezanci, prosoBeli kruh, piškoti, testenine,
kuskus, krofi, slaščice, žitarice za zajtrk
PijačeVodaKava, alkohol, sladkarije, sadne
pijače, gazirane pijače
Maščoba, omakeGhee maslo, maslo, nerafinirana olja, laneno oljePikantni prelivi za
solate, hidrogenirana maščoba,
hitra hrana, Pikantni prelivi za solate, hidrogenirana maščoba, hitra hrana, pomfri
Mojca Cepiš svetovalka za zdravo prehranoMojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano

Mojca je certificirana nutricistka ter ustanoviteljica društva Befit, društva za kulturo zdravega prehranjevanja. Z zdravo prehrano se profesionalno ukvarja že od leta 2007, njena ljubezen in spoznanja o prehranjevanju in hrani pa izvirajo že iz njene mladosti.