AKCIJA: 10% popust na vzglavnike Leticia in darilo. Koda kupona: VZGLAVNIK >>

sezonska depresija in spanje

Sezonska depresija

Sezonska depresija, znana tudi kot sezonska afektivna motnja (SAD), je vrsta depresije, ki se pojavlja vsako leto ob istem času. Običajno v jesenskih in zimskih mesecih. Gre za obliko depresije, ki je povezana s krajšimi dnevi in pomanjkanjem sončne svetlobe v jesenskih ter zimskih mesecih. SAD prizadene približno 5 % prebivalstva v Združenih državah Amerike, pri čemer se največja stopnja SAD pojavlja v severnih geografskih širinah, kjer so pozimi dnevi krajši in je manj sončne svetlobe.

Sezonska depresija je pogostejša pri ženskah. Hkrati je pogostejša pri prebivalcih bolj oddaljenih od ekvatorja (zaradi manj sočne svetlobe čez dan v jeseni in pozimi). Ljudje, ki se srečujejo s sezonsko depresijo naj bi v povprečju spali vsaj eno uro manj kot po navadi.

Vzroki in simptomi sezonske depresije

Natančni vzroki za SAD niso dobro znani, vendar naj bi bili povezani s spremembami ravni nekaterih kemičnih snovi v možganih, kot sta serotonin in melatonin, ki sta povezana z razpoloženjem in spanjem. Pomanjkanje sončne svetlobe v jesenskih in zimskih mesecih lahko poruši ravnovesje teh snovi, kar povzroči simptome depresije.

Simptomi SAD vključujejo občutke žalosti, brezupa in brez vrednosti ter spremembe apetita ter spanja. Ljudje s SAD imajo lahko tudi pomanjkanje energije in težave s koncentracij. V nekaterih primerih lahko SAD povzroči tudi telesne simptome, kot so sprememba telesne teže in glavoboli.

Diagnoza SAD temelji na vzorcu simptomov, ki se pojavijo v jesenskih in zimskih mesecih ter se izboljšajo spomladi in poleti. Zdravstveni delavec lahko opravi tudi telesni pregled in laboratorijske preiskave, da izključi druga bolezenska stanja, ki bi lahko povzročala simptome.

Zdravljenje sezonske terapije

Zdravljenje SAD običajno vključuje kombinacijo svetlobne terapije, psihoterapije in zdravil. Svetlobna terapija, znana tudi kot foto-terapija, vključuje vsakodnevno sedenje pred lučjo, ki določen čas oddaja močno svetlobo. To lahko pomaga uravnavati raven kemikalij v možganih in ublažiti simptome depresije.

Pri zdravljenju SAD lahko pomaga tudi psihoterapija, kot je kognitivno-vedenjska terapija (KVT). KVT lahko posameznikom pomaga prepoznati in spremeniti negativne vzorce razmišljanja in vedenja, ki morda prispevajo k njihovi depresiji. Za lajšanje simptomov SAD se lahko predpišejo tudi antidepresivi.

Poleg teh možnosti zdravljenja lahko k izboljšanju simptomov SAD pripomorejo tudi spremembe življenjskega sloga, kot so redna telesna vadba, zdrava prehrana in zdrava higiena spanja.

Pomembno je tudi opozoriti, da je SAD lahko ponavljajoče se stanje in je za obvladovanje simptomov morda potrebno stalno zdravljenje. To lahko vključuje nadaljevanje zdravljenja s svetlobno terapijo ali zdravili v jesenskih in zimskih mesecih ali celo vse leto.

Sezonska depresija in spanje

Na spanje lahko sezonska depresija vpliva na več načinov:

Težave s spanjem: Osebe s SAD imajo lahko težave s spanjem zaradi begajočih misli, tesnobe ali drugih simptomov depresije.

Zbujanje ponoči: Osebe s SAD se lahko ponoči pogosto zbujajo, imajo nočne more ali so bolj nagnjene k nespečnosti.

sezonska depresija

Zgodnje jutranje prebujanje: Ljudje s SAD se lahko zbudijo prej kot običajno in težko zaspijo.

Večja utrujenost: Ljudje s SAD se lahko zaradi slabega spanca čez dan počutijo bolj utrujene.

Motnje cirkadianega ritma: Zmanjšana količina sončne svetlobe jeseni in pozimi lahko zmoti naravni cirkadiani ritem telesa, kar lahko privede do sprememb v spalnih vzorcih.

Pomembno je poudariti, da motnje spanja niso prisotne pri vseh bolnikih s SAD in da je doživljanje SAD pri vsakem drugačno. Če sumite, da imate SAD ali drugo obliko depresije, se je dobro posvetovati z zdravstvenim delavcem.

Vpliv spanja na mentalno zdravje in vpliv mentalnega zdravja na spanje

Duševno zdravje in spanje sta tesno povezana, saj lahko slabo spanje vpliva na duševno zdravje, slabo duševno zdravje pa na spanje. Oboje je tako tesno povezano, da je bil slogan Svetovnega dneva spanja leta 2022: »Dober spanec, bister um, vse dobro«.

Zaradi slabega spanja se lahko povečajo simptomi depresije, anksioznosti, poslabšajo kognitivne funkcije in splošno počutje. Nespečnost, za katero je značilno, da težko zaspimo, ostanemo zaspani ali oboje, je pogost simptom številnih motenj duševnega zdravja, vključno z depresijo, tesnobo in posttravmatsko stresno motnjo (PTSM).

Po drugi strani pa lahko slabo duševno zdravje povzroči težave pri uspavanju, ohranjanju spanca in povzroči zgodnje jutranje prebujanje. Osebe z motnjami duševnega zdravja se lahko težko sprostijo ter znebijo skrbi in misli, zaradi česar težje zaspijo. Poleg tega lahko spanje motijo tudi nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje duševnih motenj, kot so antidepresivi.

Kako izboljšati spanje in s tem vplivati na sezonsko depresijo?

Obstaja več načinov za izboljšanje kakovosti spanja:

Upoštevajte dosleden urnik spanja, tako da se vsak dan, tudi ob koncih tedna, odpravite spat in se zbudite ob isti uri.

Ustvarite udobno okolje za spanje. Priporočamo spanje v temnem, hladnem in mirnem okolju.

Vsaj eno uro pred spanjem omejite izpostavljenost zaslonom (televiziji, telefonu, tablici itd.), saj lahko modra svetloba, ki jo oddajajo te naprave, moti tvorbo melatonina, hormona, ki pomaga uravnavati spanec.

Pred spanjem se izogibajte kofeinu, nikotinu in alkoholu, saj lahko ovirajo spanje.

Pred spanjem se sprostite, na primer z branjem, meditacijo ali jogo, da umirite um in pripravite telo na spanje.

Redno telovadite, vendar se izogibajte intenzivnim dejavnostim pred spanjem.

Razmislite o uporabi belega šuma ali čepkov za ušesa, da preprečite moteče zvoke.

Če težko zaspite ali ne morete zaspati, priporočamo, da poiščete strokovno pomoč.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.