Spalna apneja – ko smrčanje postane zdravstveni problem

Smrčanje je zelo pogost pojav. Običajno ga dojemamo kot družbeni problem, ki povzroča prepire med zakoncema, ločene spalnice, pogosto je tudi tema raznih šal. Vendar pa smrčanje lahko predstavlja tudi zdravstveni problem, katerega vzrok je obstruktivna spalna apneja.

Obstruktivna in centralna spalna apneja

Poznamo dve vrsti spalne apneje – obstruktivno in centralno. Centralna spalna apneja se pojavi zaradi zmanjšanih impulzov v dihalnem centru možganov. Je bistveno redkejša kot obstruktivna spalna apneja, najpogosteje pa prizadene ljudi po preboleli možganski kapi. V primeru centralne spalne apneje smrčanje ni nujno prisotno. Po drugi strani pa je obstruktivna spalna apneja zelo pogost pojav, saj naj bi jo doživljal vsak sedmi človek. Gre za obstrukcijo oziroma oviranje zgornjih dihalnih poti – med spanjem se mišice sprostijo, zato pride do delne ali popolne zapore zgornje dihalne poti. Zaradi tega se pojavljajo najmanj 10 sekundne prekinitve dihanja, ki jih običajno spremlja smrčanje.

Smrčanje

Smrčanje se običajno pojavi zaradi preozkih dihalnih poti in posledično oviranega prehoda zraka. Če so na žrelu maščobne obloge (pri prekomerno težkih ljudeh), se dihalna pot še dodatno zoži in privede še do večjega smrčanja. Možni razlogi za smrčanje so sicer tudi zamašen nos, zvita nosna pregrada, skrajšana čeljust ali povečani mandlji v žrelu. Znano je, da povprečno smrči več moških (v zrelih letih med 60 in 80 %) kot žensk (med 20 in 40 %). Zakaj je temu tako, ni znano.

Kako lahko zmanjšamo/preprečimo smrčanje?

Običajno smrčanje lahko preprečimo:

 • z zmanjšanjem telesne teže,
 • s spanjem na boku, saj je pri tem položaju manjša verjetnost, da bi jezik zaprl dihalno pot in povzročil smrčanje (oglejte si blazino za spanje na boku My7, ki vam bo pomagala, da boste celo noč spali na boku)
 • z višjim vzglavnikom, ki vam bo pomagal, da boste imeli vrat med spanjem iztegnjen in dvignjen, kar bo sprostilo dihalne poti (predlagamo vzglavnik Leticia v velikosti XL),
 • z dihanjem skozi nos in ne skozi usta (pomagate si lahko z obliži proti smrčanju),
 • s kapljicami, s katerimi si odmašimo nos.

Eden izmed zgoraj naštetih rešitev bo delovalo, če imate problem z »običajnim« smrčanjem, ki ni nevarno. Vzrok za smrčanje pa lahko najdemo tudi v obstruktivni spalni apneji, ki ni tako nedolžna bolezen.

Smrčanje in obstruktivna spalna apneja (OSA)

Nevarnost za doživljanje spalne apneje se lahko pojavi ob prekinitvah dihanja med spanjem, ko ohlapne mišice žrela in jezik popolnoma zaprejo dihalne poti in zato oseba ne more priti do zraka. Takrat se pojavi prekinitev dihanja, človek pa začne loviti sapo. Če je prekinitev dihanja med spanjem do pet na uro, razloga za skrb ni. Znak, da človek trpi za spalno apnejo pa se pojavi že, če posameznik doživlja do 15 prekinitev dihanja med spanjem, ki trajajo najmanj 10 sekund – v tem primeru trpi za blago spalno apnejo. Od 15 do 30 prekinitev dihanja med spanjem pomeni, da gre za zmerno apnejo. 30 prekinitev dihanja v eni uri pa nakazuje na resno obliko spalne apneje.

Spalna apneja diagnosticirana pri manj kot 10 % bolnikov

Prekinitev dihanja med spanjem, dušenja in hlastanja za zrakom, se bolniki, ki trpijo za spalno apnejo običajno ne zavedajo. Prav zato je odstotek diagnosticiranih za to bolezen tako nizek (10 %), čeprav gre za razmeroma pogost pojav. Zdravniki običajno to bolezen diagnosticirajo po tem, ko bolniki iščejo vzrok in rešitev za nadležno smrčanje, ki moti partnerja/ko. Strokovnjaki tako opozarjajo, da v primeru, da partner smrči, naj par ne ločuje spalnih prostorov, pač pa poišče pomoč. Roko na srce polagajo tudi, da naj bo partner pozoren na to, ali njegova boljša polovica med smrčanjem doživlja tudi najmanj 10 sekundne prekinitve dihanja.

Stalna utrujenost

Spalno apnejo lahko prepoznamo tudi po pogostem prebujanju in nočnem odhajanju na stranišče (zaradi sproščanja hormonov, ki povečajo potrebo po uriniranju, saj telo porablja vso energijo za ponoven začetek dihanja – iz istega razloga se lahko tudi močneje potimo med spanjem). Spremljajo jo tudi jutranji glavoboli in dnevna zaspanost ter nenehna utrujenost. Slednja zmanjšuje koncentracijo, zmožnost pomnenja in je pogosto krivec za delovne in prometne nesreče, ki se končajo tudi s smrtnim izidom. Spalna apneja dolgoročno povzroča sladkorno bolezen, razvoj demence ter poveča tveganje za možgansko kap.

Epworthov vprašalnik za oceno dnevne utrujenosti

Če se vam zdi, da ste stalno utrujeni in se tudi po zadostni količini spanja počutite neprespani, priporočamo, da začnete iskati razlog za to. Epworthov vprašalnik je preprost in kratek vprašalnik, ki ga uporabljajo zdravniki za prepoznavanje motenj spanja pri bolnikih, kot sta spalna apneja ali narkolepsija (tj. neobvladljiva dnevna zaspanost). V vprašalniku so podane okoliščine kot so sedenje in branje, gledanje televizije, vožnja v avtu kot sopotnik ipd. Ob vsaki okoliščini zapisujete verjetnost, da bi v opisani okoliščini zaspali, od 0 do 3. Seštevek točk vam pokaže, kakšna je vaša stopnja utrujenosti – normalna ali prekomerna. Na podlagi rezultatov iščite nadaljnjo, zdravniško pomoč. Vprašalnik najdete tukaj. Vir: Zasebna specialistična ambulanta Delakorda

Zakaj se spalna apneja pojavi?

Spalna apneja je najpogostejša pri moških s prekomerno telesno težo, starih nad 40 let, vendar to ni pravilo. Pogosto so ogrožene tudi ženske v menopavzi, izključeni pa niso niti otroci. Med pogoste vzroke za nastanek spalne apneje spadajo:

 • prekomerna telesna teža (pri prekomerno težkih ljudeh se namreč na žrelu nabirajo maščobne obloge, ki še dodatno ožijo dihalne poti in ovirajo prehod zraka),
 • kajenje,
 • prekomerna raba alkohola, ki mišice v žrelu še dodatno sprosti,
 • srčna bolezen,
 • motnje v delovanju ščitnice,
 • povečana žrelnica in/ali mandlji,
 • majhna spodnja čeljust in
 • dednost.

Pozorni bodimo tudi na spanje otrok

Smrčanje pri otrocih ni normalen pojav, zato je pogosto vzrok zanj prav spalna apneja. Otroci s tem sindromom stalno in večino noči glasno smrčijo, običajno pa so vzrok povečani mandlji in žrelnica, včasih pa tudi prekomerna teža. Nezdravljena spalna apneja pri otrocih lahko povzroči zaostanek v rasti, ki pa se ga lahko nadoknadi ob ukrepanju. Če pri otroku torej zaznate te znake, ga peljite k pediatru, ki bo preučil, ali ne gre morda res za spalno apnejo.

Zdravljenje spalne apneje

Spalno apnejo zdravijo z interdisciplinarnim pristopom, pri katerem sodelujejo različni zdravniški strokovnjaki – otorinolaringologi, pulmologi in nevrologi. Prvi korak je običajno zmanjševanje telesne teže, izogibanje alkohola pred spanjem in spanje na boku. Bolniki pogosto uporabljajajo dihalni aparat, ki pod tlakom vpihava zrak v zgornja dihala prek maske in tako skrbi za odprte dihalne poti in izboljšano oskrbo možganov s kisikom. Včasih pa je za ozdravitev spalne apneje potrebna tudi operacija, ki odpravi dihalno oviro.

Po ureditvi spanja se kasneje posledično začne opažati izboljševanje kroničnih bolezni bolnika, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, zmanjša se kronična utrujenost ipd.

Izdelki, ki so vam lahko v pomoč pri smrčanju: