Spalna apneja – ko smrčanje postane zdravstveni problem

Smrčanje je zelo pogost pojav. Običajno ga dojemamo kot družbeni problem, ki povzroča prepire med zakoncema, ločene spalnice, pogosto je tudi tema raznih šal. Vendar pa smrčanje lahko predstavlja tudi zdravstveni problem, katerega vzrok je obstruktivna spalna apneja.

Smrčanje in spalna apneja

Spalna apneja je stanje, ko se med spanjem pojavljajo najmanj 10 sekundne prekinitve dihanja zaradi zapore zgornje dihalne poti. Poznamo več vrst spalne apneje, najpogostejša pa je obstruktivna spalna apneja, pri kateri je pokazatelj ponavadi smrčanje ter občutek dušenja in lovljenje sape med spanjem. Vzrok zanjo je pogosto prekomerna telesna teža, kajenje, prekomerna raba alkohola, bolezen pa je lahko tudi dedna in je bolj pogosta pri moških starih nad 40 let.

Stalna utrujenost

Spalno apnejo lahko prepoznamo tudi po pogostem prebujanju in nočnem odhajanju na stranišče (zaradi sproščanja hormonov, ki povečajo potrebo po uriniranju, saj telo porablja vso energijo za ponoven začetek dihanja – iz istega razloga se lahko tudi močneje potimo med spanjem). Spremljajo jo tudi jutranji glavoboli in dnevna zaspanost ter nenehna utrujenost. Slednja zmanjšuje koncentracijo, zmožnost pomnenja in je pogosto krivec za delovne in prometne nesreče, ki se končajo tudi s smrtnim izidom. Spalna apneja dolgoročno povzroča sladkorno bolezen, razvoj demence ter poveča tveganje za možgansko kap.

Neredek pojav

Spalna apneja je precej pogost pojav, vendar pri večini ljudi ni diagnostificiran. Kar 80 % bolnikov se svoje bolezni ne zaveda, čeprav najmanj 10 sekunde prekinitve dihanja med spanjem doživlja vsak sedmi človek. Problem je, ker bolnik sam redko opazi, da je kaj narobe z njegovim dihanjem med spanjem. Zato je pomembno, da svoje partnerje in otroke opazujemo med spanjem oziroma smo pozorni, če poleg smrčanja pri njih opazimo prekinitve dihanja.

Pozorni bodimo tudi na spanje otrok

Smrčanje pri otrocih ni normalen pojav, zato je pogosto vzrok zanj prav spalna apneja. Otroci s tem sindromom stalno in večino noči glasno smrčijo. Če pri otroku torej zaznate te znake, ga peljite k pediatru, ki bo preučil, ali ne gre morda res za spalno apnejo.

Zdravljenje spalne apneje

Spalno apnejo zdravijo z interdisciplinarnim pristopom, pri katerem sodelujejo različni zdravniški strokovnjaki. Prvi korak je običajno zmanjševanje telesne teže, izogibanje alkohola pred spanjem in spanje na boku. Bolniki pogosto uporabljajajo dihalni aparat, ki pod tlakom vpihava zrak v zgornja dihala prek maske in tako skrbi za odprte dihalne poti in izboljšano oskrbo možganov s kisikom. Včasih pa je za ozdravitev spalne apneje potrebna tudi operacija, ki odpravi dihalno oviro.