AKCIJA: 10% popust na vzglavnike Leticia in darilo. Koda kupona: VZGLAVNIK >>

svetlobna terapija

Svetlobna terapija

Svetlobna terapija, znana tudi kot fototerapija ali terapija s svetlo svetlobo, je oblika zdravljenja, ki vključuje izpostavljanje osebe svetlobi določenih valovnih dolžin za določen čas. Ta terapija se lahko izvaja s pomočjo škatle za svetlobno terapijo, ki oddaja svetlo svetlobo s posnemanjem naravne zunanje svetlobe, ali z drugimi napravami, ki uporabljajo posebne valovne dolžine svetlobe, kot sta infrardeča ali modra svetloba.

Zakaj se uporablja svetlobna terapija?

Svetlobna terapija se pogosto uporablja za zdravljenje sezonske afektivne motnje (SAM) oz. sezonske depresije. To je vrsta depresije, ki se pojavi v jesenskih in zimskih mesecih, ko je dnevna svetloba krajša. Uporablja se lahko tudi za zdravljenje drugih vrst depresije, motenj spanja in kožnih bolezni, kot je luskavica.

Po podatkih Ameriškega psihiatričnega združenja je svetlobna terapija učinkovita pri do 85 % ljudi s sezonsko depresijo. Ocenjujejo pa, da lahko 10-20 % prebivalcev severnih geografskih širin doživlja neko obliko zimske depresije.

sezonska depresija

Zgodovina svetlobne terapije

Uporaba svetlobne terapije v medicinske namene sega v stare civilizacije, kot so bili stari Grki, ki so s sončno svetlobo zdravili različne bolezni. V začetku 20. stoletja so svetlobno terapijo uporabljali za zdravljenje tuberkuloze, pozneje pa za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih.

Sodobno obdobje svetlobne terapije se je začelo v 80. letih 20. stoletja, ko so raziskovalci odkrili, da je svetla svetloba lahko učinkovito zdravilo za sezonsko afektivno motnjo (SAM), vrsto depresije, ki se pojavi v jesenskih in zimskih mesecih, ko je dnevna svetloba omejena. Od takrat je svetlobna terapija postala splošno sprejeto zdravljenje sezonske depresije, njena uporaba pa se je razširila tudi na druge bolezni, kot so motnje spanja in kožne bolezni.

Danes je svetlobna terapija uveljavljena kot možnost zdravljenja, ki jo podpirajo znanstvene raziskave in smernice za klinično prakso. Z razvojem specializiranih naprav za svetlobno terapijo, kot so škatle za svetlobno terapijo in druge naprave, ki uporabljajo posebne valovne dolžine svetlobe, je zdravljenje s svetlobno terapijo doma ali v kliničnem okolju lažje in priročnejše.

Na kakšen način deluje zdravljenje s svetlobno terapijo?

Teorija svetlobne terapije je, da lahko izpostavljenost svetlobi določene valovne dolžine vpliva na cirkadiani ritem telesa in spodbuja nastajanje serotonina, nevrotransmiterja, ki sodeluje pri uravnavanju razpoloženja. Svetlobna terapija se običajno izvaja 20-30 minut na dan, zjutraj ali zgodaj popoldne.

Lahko je učinkovita pri nekaterih vrstah motenj spanja, zlasti tistih, ki so povezane z motnjami cirkadianega ritma. Naše telo ima naravno notranjo uro, ki uravnava cikel spanja in budnosti, izpostavljenost močni svetlobi ob določenem času pa lahko pomaga pri ponastavitvi te ure.

Ljudje z motnjo zapoznele faze spanja so na primer naravno nagnjeni k poznemu vstajanju in poznemu spanju, zaradi česar težko vzdržujejo redni urnik spanja. S svetlobno terapijo lahko prej premaknemo njihov cikel spanja in budnosti, tako da jih zjutraj izpostavimo močni svetlobi, ki simulira sončni vzhod in zavira nastajanje melatonina, hormona, zaradi katerega smo zaspani, zvečer pa se izogibamo močni svetlobi, ki simulira sončni zahod in povečuje nastajanje melatonina.

Jet lag - spanje

Podobno lahko svetlobna terapija koristi tudi ljudem z jet lagom, motnjo izmenskega dela, pri kateri naravni cikel spanja in budnosti v telesu ni usklajen s 24-urnim dnevom, saj jim pomaga ponastaviti cirkadiani ritem in izboljšati kakovost spanja.

Komu pomaga in kako jo izvajati?

Na splošno je lahko svetlobna terapija varna in učinkovita možnost zdravljenja nekaterih motenj spanja, vendar se je treba pred začetkom svetlobne terapije posvetovati z zdravnikom, da bi določili najboljši pristop in čas za vašo specifično težavo s spanjem. Pomembno je opozoriti, da je treba svetlobno terapijo vedno uporabljati pod vodstvom usposobljene osebe, ki lahko spremlja vaš napredek in po potrebi prilagodi načrt zdravljenja. Če po več tednih svetlobne terapije ne opazite izboljšanja, vam lahko ta oseba priporoči dodatne možnosti zdravljenja ali prilagoditve režima svetlobne terapije.

Čas, ki je potreben za vidne rezultate svetlobne terapije, se lahko razlikuje glede na posameznika in stanje, ki se zdravi. Nekateri ljudje lahko opazijo izboljšanje simptomov že po nekaj dneh svetlobne terapije, medtem ko lahko drugi potrebujejo več tednov, da opazijo znatno izboljšanje. Pomembno je, da svetlobno terapijo dosledno uporabljate več tednov, da dosežete največje koristi, saj se učinki svetlobne terapije kumulirajo in se lahko sčasoma stopnjujejo.

Izvajanje svetlobne terapije doma

Svetlobno terapijo lahko izvajate tudi doma z uporabo škatle za svetlobno terapijo ali drugih naprav za svetlobno terapijo. Škatle za svetlobno terapijo je mogoče kupiti na spletu ali v nekaterih maloprodajnih trgovinah, na voljo pa so v različnih velikostih in intenzivnostih. Pomembno je, da izberete škatlo za svetlobno terapijo, ki je posebej zasnovana za zdravljenje vašega stanja, in da upoštevate navodila proizvajalca.

Kako jo uporabljati?

Pri domači uporabi škatle za svetlobno terapijo je pomembno, da jo uporabljate vsak dan ob istem času in predpisano obdobje. Pri sezonski depresiji se običajno priporoča 20-30 minut svetlobne terapije na dan, po možnosti zjutraj. Pri motnjah spanja se lahko čas in trajanje svetlobne terapije razlikujeta glede na vrsto motnje in odziv posameznika na zdravljenje.

Svetlobna terapija ni za vsakogar

Pomembno je opozoriti, da svetlobna terapija ni primerna za vsakogar in da ima lahko potencialne stranske učinke, kot so obremenitev oči, glavobol in slabost.

Pomembno je, da se pred začetkom zdravljenja s svetlobno terapijo posvetujete z zdravnikom oz. usposobljeno osebo, da ugotovite, ali je to varna in primerna možnost zdravljenja za vaše stanje.

Ali svetlobna terapija pomaga tudi pri tvorbi vitamina D?

Da, obstaja povezava med zdravljenjem s svetlobno terapijo in vitaminom D. Vitamin D je hormon, ki nastaja v koži, ko je ta izpostavljena sončni svetlobi, zlasti ultravijoličnemu sevanju B (UVB). Sončna svetloba je najpogostejši vir vitamina D, izpostavljenost sončni svetlobi pa je pomembna za ohranjanje zdrave ravni tega vitamina v telesu.

Svetlobna terapija, zlasti ozkopasovna fototerapija UVB, se lahko uporablja za zdravljenje kožnih bolezni, kot so luskavica, vitiligo in atopijski dermatitis, tako da se prizadeta koža izpostavi sevanju UVB. Ta izpostavljenost lahko spodbudi tvorbo vitamina D v koži, kar lahko pomaga izboljšati simptome teh bolezni.

Vendar je treba opozoriti, da količina vitamina D, ki nastane zaradi izpostavljenosti UVB med svetlobno terapijo, morda ne zadostuje za izpolnitev dnevnih potreb telesa po vitaminu D. Poleg tega lahko prekomerna izpostavljenost sevanju UVB poveča tveganje za nastanek kožnega raka in druge škodljive učinke. Zato je pomembno, da svetlobno terapijo za zdravljenje kožnih bolezni uporabljate pod vodstvom zdravstvenega delavca, ki lahko spremlja zdravljenje in zagotavlja varnost bolnika.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.