SVETOVNI DAN SPANJA – »Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet.«

Svetovni dan spanja - naslovna slika

13. marec – posvetimo se spanju

Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) je za 13. marec, ko po celem svetu obeležujemo Svetovni dan spanja, izbrala slogan »Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet«. Z njim želi zveza opozoriti svetovno javnost na problematiko spanja ter na dejstvo, da je boljše spanje ključ do boljšega življenja in posledično do boljšega planeta.

Daljši spanec – dobro zame, zate, za cel planet

Da so se v letošnjem sloganu dotaknili našega planeta, dr. Liborio Parrino, predsednik odbora za svetovni dan spanja, obrazloži z mislijo, da bilo dobro podaljšati čas našega spanca, če želimo resnično varovati naš planet in lepše skrbeti zanj. Od tu ideja za letošnji slogan »Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet«.

Dejstvo je, da z daljšim spanjem porabimo manj električne energije, goriva, hrane in kisika, saj je dihanje med spanjem plitko. Poleg tega kakovosten spanec zmanjšuje tveganje za delovne in prometne nesreče ter srčno-žilna obolenja. Dr. Parrino dodaja še, da kakovosten 7-9 urni spanec izboljša telesne in duševne zmogljivosti, ohranja naravno cirkadiano uro, kar preprečuje prezgodnje staranje prebivalstva in spodbuja izločanje melatonina, hormona, ki uravnava naš bioritem.

Aktivna podpora prihaja tudi iz Slovenije – konferenca 8 UR ZA ZDRAVJE

Podjetje Maremico se pridružuje iniciativi WASM, zato bo v soboto, 16. maja, izvedlo konferenco 8 UR ZA ZDRAVJE, katere namen je ozaveščati javnost, da je spanje temelj zdravja. Najprej moramo zato poskrbeti za dober temelj (spanje), šele zatem lahko gradimo zdravje z zdravo prehrano, rednim gibanjem in upravljanjem stresa.

Ideja za konferenco je nastala na pobudo slovenskega delegata Mednarodne zveze za medicino spanja, Emila Marinška, ki je že nekaj let ambasador zdravega spanja. Z organizacijo te konference, na katero je povabil kar 8 slovenskih strokovnjakov, je šel korak dlje, saj se bo zdravje predstavilo celostno. Govorilo se bo o spanju, zdravi prehrani, rednem gibanju ter o načinih, kako se lažje spoprijeti z vsakodnevnimi izzivi ter se uspešno boriti proti stresu in izgorelosti.

10 nasvetov za boljše spanje

Več o tem, zakaj obiskati konferenco 8 UR ZA ZDRAVJE, si preberite tukaj .