17. marec 2023

Svetovni dan spanja

Kako-se-znebiti-refluksa
In če pomislite, da ta vzorec prenašate tudi na svoje otroke, je čas, da razmislite, kakšna je vaša spalna higiena in po potrebi uvedete nekaj sprememb. Če ste med tistimi, ki dajete premalo na kakovost spanja, ne pozabite, da je reden 8-urni spanec temelj, na katerem lahko uspešno zgradite svoje zdravje in kvaliteto svojega življenja.

S Svetovnim dnem spanja ozaveščamo o pomenu količine in kvalitete spanja na naše vsakdanje življenje. Mednarodna stran namenjena temu prazniku je: https://worldsleepday.org/. Vsako leto sta določena slogan in tema tega dne.

Ozaveščanje o zadostni količini spanja je žal še vedno potrebno. Podatki kažejo, da gre za svetovni problem, ki mu pripisujemo premalo pomena. Tu ne gre le zato, da premalo ur spanja prinese jutranjo razdražljivost, podočnjake in skromen nasmešek. Gre za veliko več. Gre za to, da neurejene spalne navade slej kot prej pripeljejo do nervoze, anksioznosti, slabše koncentracije, napačnih odločitev, nestrpnosti, hormonskega neravnovesja, delovnih in prometnih nesreč, debelosti, srčnih obolenj, depresije in še bi lahko naštevali.

vzmetnice Leticia MultiModular
Podarite prijatelju ugodnost v visini 100 EUR

Poskrbite, da si z dovolj spanja zgradite pot do kvalitetnega življenja

Letošnji slogan »Dober spanec, bister um, vse dobro« je glas svetovne zdravstvene organizacije, ki opozarja na nevarnosti, ki lahko kaj kmalu pod vprašaj postavijo vaše mentalno zdravje. Tudi ko gre za mlajšo populacijo, ki je vse bolj vpeta v digitalni svet in jim odvisnost jemlje spanec. Stroka je pri tem jasna. Vzemite si čas za 8-urni spanec. V tem času se bo vaše telo ustrezno regeneriralo – telesno in umsko. To pomeni, da boste imeli čez dan več energije, bolj boste zbrani, manj razdražljivi in umsko pripravljeni, da sprejmete racionalne odločitve v službi in doma. S tem boste pomembno vplivali na osebno zadovoljstvo in na kvaliteto svojega življenja.

Naročite katalog postelj, ležišč, vzglavnikov

Kako spati bolje, izveste v prestižnem katalogu Spalnega centra Maremico.

Vse o zdravem spanju je zbrano na enem mestu. Katalog dobite brezplačno, tudi poštnino plačamo mi.

100-STRANSKI KATALOG ZA POPOLN SPANEC

Naročite katalog Spalnega centra Maremico

Spoznajte kakovostne izdelke za popoln spanec. Naročite 100-stranski katalog

Veseli smo, da za svoje spanje iščete kakovostne informacije in želite svoje spanje zaupati slovenski BoxSpring postelji. Ste na pravem mestu!

“Vse dobro” se začne z
8-urnim spancem

Pot do vašega osebnega zadovoljstva se, hoteli ali ne, začne pri spanju. Tako je poskrbela narava in prav je, da ji prisluhnemo, če želimo dobro poskrbeti za svoje počutje. Za zmagovalno kombinacijo pa morate v svoje življenje nujno vključiti še uravnoteženo zdravo prehrano, redno gibanje in soočanje s stresom. Lahko pa o zmagovalni kombinaciji, ki jo je polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zaupal Emil Marinšek, direktor podjetja Maremico in ambasador zdravega spanja, prisluhnete v nadaljevanju. Emil je s svojim TedX govorom leta 2019 požel velik aplavz.

Kako spimo Slovenci in koliko na leto investiramo v spanje?

Spalni center Maremico je med drugim naredil raziskavo na področju spanja med Slovenci, na katero je odgovarjalo 1260 ljudi. Rezultati so zaskrbljujoči.

Zgolj 54 % anketirancev spi 7 ur in več, preostanek pa jih spi manj od priporočljivih 7 ur spanca na noč. Pomanjkanje spanca vodi v številne bolezni kot na primer diabetes, srčno-žilne bolezni, vnetja, demenco, itd.

Poleg tega Slovencem pretijo nevarnosti telefonov, tablic in televizijskih zaslonov. Kar 69 % trenutke pred spanjem stremi v televizijske ekrane, kar poslabša kvaliteto spanja. Vseeno pa ni malo takih, ki pred spanjem uživajo v dobri knjigi in se predajajo drugim aktivnostim.

Generalno gledano Slovenci spanju ne namenjamo pozornosti, ki si jo zasluži. Povprečni Slovenec v avto vsako leto investira 4.100 EUR. Ste kdaj pomislili, koliko ste pripravljeni investirati v kvalitetno ležišče? Povprečni Slovenec zgolj 11 EUR letno. V avtu prebijemo 1 % dneva, prespimo pa kar 33 % dneva.

infografika lezisce avto primerjava leto

Nasveti za zdravo spanje

spanje

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča spanje vsaj 8 ur na noč. Sami lahko v veliki meri pripomoremo k zdravemu in kvalitetnemu spanju.

Kaj storiti, ko nastopijo težave s spanjem?

Težave s spanjem so v današnji družbi vse pogostejše. Razlikujejo se od posameznika do posameznika. Naštejmo jih zgolj nekaj:

Vsekakor se je na začetku dobro poučiti o težavi, s katero se srečujemo. Vzpostaviti poskusimo zdrav spalni ritem in se ga držati. Če se težave nadaljujejo in ne najdemo izhoda, svetujemo posvet z strokovnjakom. Sprva bi svetovali obisk pri osebnem zdravniku in po potrebi obisk centra za motnje spanja (https://motnje-spanja.si/), če so težave specifične pa vas bodo najverjetneje napotili tudi k posameznemu specialistu (npr. nevrologu, pulmologu itd.).

Zanimivosti o spanju

Spimo praktično vse živalske vrste. In to kar precej časa. Zgolj redko pa se prepustimo razmišljanju o tem »kar se da čudnem pojavu«. Tudi znanstveniki priznavajo, da gre za dokaj neraziskano stanje našega življenja. Težko bi tudi razložili, zakaj pravzaprav spimo.

Pa si vseeno oglejmo nekaj izjemno zanimivih dejstev o spanju.