Kako odpraviti refluks in kaj ima ležišče opraviti s tem

Starejši par leži na postelji

Z refluksom želodčne kisline oziroma gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB) se spopada veliko število ljudi. Njegovi simptomi so neprijetni in vplivajo na kakovost našega življenja, saj nas silijo k izogibanju določeni hrani, lahko vplivajo na naše družbeno življenje, zelo pogosto pa motijo tudi spanec.

Refluks želodčne kisline in pekoč občutek zgage

Refluks je pogost pojav zatekanja želodčne kisline v požiralnik, včasih tudi vse do spodnjega žrela in grla. Najpogosteje ga spremlja zgaga. To je pekoč občutek ali nelagodje v predelu za prsnico, ki se širi od žličke proti žrelu. Poleg zgage lahko GERB povzroča tudi hripavost, dražeč kašelj in napade težkega dihanja.

Do refluksa pride zaradi motenega delovanja mišice zapiralke. Ta postane šibka, po prehodu hrane v želodec se ne zapre in tako dopusti, da želodčna kislina prehaja nazaj v požiralnik. Največkrat je posledica slabe prehrane, nepravilnega prehranjevanja, stresa in jemanja določenih zdravil.

Kaj lahko storimo?

Za blaženje refluksa želodčne kisline obstaja več načinov. K boljšemu počutju lahko vplivamo z vzdrževanjem normalne telesne teže in s pravilno prehrano, tj. izogibanjem obilnim obrokom, pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline (gazirane pijače, alkohol, sokovi citrusov, pijače s kofeinom), opustitev kajenja, zmanjšanje stresa, jemanje predpisanih zdravil in pa spanje na ležišču z naklonom.

Odpravljanje refluksa z naklonom ležišča

Naklon ležišča tudi po mnenju zdravnikov učinkovito rešuje težave z refluksom. Sila gravitacije zaradi naklona ležišča potiska želodčne sokove navzdol in tako preprečuje, da bi kislina stekla navzgor v požiralnik. Naklon blagodejno učinkuje tudi na smrčanje, zamašenost sinusov, migreno in pa na težave s spalno apnejo, v nekaterih primerih pa celo odpravi bolečine v hrbtu.

Privzdignjeno vzglavje ne bo dovolj

Mnogi ob težavah z refluksom poizkusijo dvigniti vzglavje, a kmalu ugotovijo, da to ni najučinkovitejša rešitev. Privzdignjen le zgornji del telesa namreč pogosto povzroči težave s hrbtom ali pa zaradi pritiska na želodec v pregibu refluks še poslabša. Naklon mora enakomerno dvigniti telo.

Kaj vam omogočamo mi?

V Spalnem centru Maremico sledimo svojemu poslanstvu, da vam vsem zagotavljamo dovršen spanec, brez motečih dejavnikov. Ker vemo, da sta refluks želodčne kisline in zgaga pri ljudeh zelo pogosti, za vas ponujamo kar tri izdelke – Toper Anti Refluks, posteljno dno Refluks z ročnim dvigom in posteljno dno Refluks z motornim dvigom, ki vam bodo refluksno bolezen olajšali med spanjem.

Toper Anti Refluks

Rahlo privzdignjen toper, primeren za vse vrste ležišč. Zasnovan je tako, da privzdigne zgornji del ležišča, od križa navzgor. Toper je narejen z naklonom, ki ga po želji izberete sami – pri vzglavju je lahko visok ali 6 ali pa 12 cm, medtem ko bo njegova višina pri križu padla na 0 cm. Dolg je en meter.

Namesti se ga pod rjuho, če je prevleka ležišča dovolj raztegljiva, pa tudi pod njo. Mirne noči zagotavlja čisto vem ljudem, ki imajo težave z refluksom, saj je zaradi svoje sestave primeren tudi za alergike in astmatike. Na voljo je v treh različnih dimenzijah (80, 90 ali 100 cm), tako da boste sigurno lahko našli primernega za vas. Izdelamo ga po naročilu, zato je lahko dobavni rok med enim in dvema tednoma, vendar se bomo potrudili, da ga dobite v najkrajšem možnem času.

Toper je narejen iz posebnega materiala, ki ustvarja trenje, tako da so skrbi o premikanju toperja po postelji, povsem odveč. Poleg tega je toper oblečen v posebno prevleko, ki jo lahko operete in tako skrbite za njegovo higieno.

Posteljno dno Refluks in Refluks Motor

V naši ponudbi imamo dva posteljna dna, namenjena proti refluksu. Naklon si nastavite ročno, ali pa si ga prilagodite s pritiskom na gumb.

Ročni dvigMotorni dvig
Z ročnim dvigom omogoča dvig vzglavja in ledvenega dela, pri katerem lahko prilagajate tudi trdoto.
Z motornim dvigom omogoča 99,99 % prilagoditev tako v spodnjem, kot zgornjem delu telesa. V ledvenem delu lahko prilagajate tudi trdoto.