AKCIJA: 10% popust na vzglavnike Leticia in darilo. Koda kupona: VZGLAVNIK >>

zgaga v nosecnosti

Zgaga v nosečnosti: kako jo preprečiti in kako jo omiliti?

Zgaga v nosečnosti je pogost in pogosto neprijeten simptom, s katerim se srečujejo številne nosečnice. Ker se v vašem telesu dogajajo različne spremembe, da bi se prilagodilo vašemu rastočemu otroku, se lahko pogosteje soočate s tem pekočim občutkom v požiralniku, dvigovanju želodčne kisline in pahovanjem. V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj se zgaga med nosečnostjo pojavlja, podali nasvete za njeno preprečevanje in lajšanje ter predstavili rešitev, ki vam lahko pomaga pri boljšem in udobnejšem spanju.

Kaj povzroča zgago v nosečnosti?

Zgaga pri nosečnicah se pojavi, ko se želodčna kislina vrača v požiralnik. To se zgodi zaradi več fizioloških sprememb, ki se zgodijo v telesu nosečnice. Tukaj so glavni razlogi, zakaj je zgaga med nosečnostjo pogosta:

Hormonske spremembe

Med nosečnostjo vaše telo proizvaja večje količine progesterona, hormona, ki sprošča mišice v telesu. Ta sprostitev je sicer koristna za maternico, vendar vpliva tudi na zaklopko med želodcem in požiralnikom. Ko je le ta sproščena, omogoča iztekanje želodčne kisline v požiralnik, kar povzroča zgago in pekoč občutek.

Fizični pritisk

Ko otrok raste, se vaša maternica širi, kar povzroča pritisk na vaš želodec. Ta dodaten pritisk lahko želodčno kislino potisne v požiralnik, kar povzroči zgago oziroma refluks v nosečnosti. To je še posebej pogosto v poznejših fazah nosečnosti, ko je otrok večji in zavzema več prostora.

Upočasnjena prebava

Progesteron upočasni tudi proces prebave, kar lahko privede do kopičenja želodčnih kislin. Kadar je prebavni proces počasnejši, hrana dlje časa ostane v želodcu, kar poveča verjetnost refluksa in zgage.

Nasveti za preprečevanje in lajšanje zgage med nosečnostjo

Čeprav je zgaga v nosečnosti lahko precej neprijetna, obstaja več strategij, s katerimi lahko zmanjšate njen pojav in ublažite njene simptome. Tukaj je nekaj učinkovitih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri obvladovanju zgage med nosečnostjo:

Jejte manjše in pogostejše obroke

Namesto treh velikih obrokov na dan poskusite jesti manjše in pogostejše obroke. S tem pristopom lahko preprečite, da bi bil vaš želodec preveč poln, in zmanjšate verjetnost uhajanja želodčne kisline v požiralnik.

Izogibajte se živilom, ki povzročajo zgago v nosečnosti

Znano je, da nekatera živila povzročajo zgago. Pogosti krivci so začinjena hrana, mastna hrana, čokolada, kofein in kisla hrana, kot so paradižnik in agrumi. Bodite pozorni na to, kaj jeste, in se izogibajte živilom, ki pri vas povzročajo zgago.

Po jedi se izognite ležanju

Pri jedi sedite vzravnano, da čim bolj zmanjšate pritiske na vaš želodec in dodatno izločanje kisline.

Takoj po jedi se izogibajte ležanju. Namesto tega ostanite pokonci vsaj eno uro po jedi (idealno pa približno 3 ure pred spanjem), da se hrana pravilno prebavi in preprečite, da bi se kislina vrnila v požiralnik. Ta čas lahko izkoristite za sprehod in svojemu dnevu dodate nekaj aktivnosti. Ali pa se zgolj druđite ob igranju družabnih iger ali branju knjige v sedečem položaju.

Spite z dvignjenim zgornjim delom telesa

S tem boste preprečili , da se želodčna kislina dviguje v požiralnik. A pri tem vam odsvetujemo spanje z dvema ali več vzglavniki. Tak položaj namreč dodatno obremeni vrat in vratna vretenca. Hkrati dodatno »stisne« pljuča in vam lahko oteži dihanje.

V tem primeru raje izberite toper Anti Refluks, ki je zasnovan tako, da ohranja zgornji del telesa dvignjen pod enakomernim kotom, vse od medenice navzgor. Na ta način ostaja vaša hrbtenica ustrezno podprta, hkrati pa je zgornji del telesa ravno prav privzdignjen, da preprečuje uhajanje želodčne kisline v požiralnik.

Toper Anti Refluks je zasnovan tako, da se lahko zelo enostavno namesti na vsako ležišče (zakonsko ali enojno, ne glede na njegovo dimenzijo). Enostavno položite ga pod rjuho in spite z njim dokler ga potrebujete. Potem ga lahko enostavno odstranite iz ležišča. Hkrati je zasnovan tako, da ga lahko uporablja samo eden izmed partnerjev in drugi spi tako, kot je bil navajen do sedaj.

Optimalno povišanje

Toper Anti Refluks zagotavlja idealno višino zgornjega dela telesa, kar zmanjšuje verjetnost refluksa in zgage med spanjem. Ker sta glava in prsni koš dvignjena, pomaga preprečevati, da bi se želodčna kislina vračala v požiralnik. Hkrati pa ne obremenjuje vratu in vratnega dela hrbtenice.

Udobje in podpora

Toper Anti Refluks je izdelan iz visokokakovostnih materialov in zagotavlja odlično podporo in udobje. Prilagaja se vašemu telesu in zagotavlja nežno, a čvrsto oporo, ki vam pomaga ohranjati udoben položaj med spanjem vso noč. Toper Anti Refluks lahko po nosečnosti enostavno odstranite iz ležišča in ustrezno shranite. Pogosto se težave z refluksom in zgago namreč pojavijo tudi v kasnejših letih. Takrat lahko ponovno zaupate spanje s toperjem Anti Refluks.

S snemljivo prevleko bo toper vedno čist

Z dodatno prevleko toper ustrezno zaščitite, ga naredite še udobnejšega ter higieničnega. Snemljiva pralna prevleka je enkraten dodatek, ki omogoča, da lahko vzdržujete redno čistočo toperja za udobnejši spanec.

Enostavna uporaba

Toper je enostavno namestiti na vašo obstoječo vzmetnico, zato je priročna in brezskrbna rešitev. Njegova zasnova zagotavlja, da ostane na svojem mestu, zato lahko uživate  v mirnem spancu, ne da bi ga nenehno prilagajali.

Nosite ohlapna oblačila

Tesna oblačila lahko dodatno pritiskajo na želodec in poslabšajo zgago. Odločite se za ohlapna in udobna oblačila, zlasti okoli pasu in trebuha.

Pitje tekočine

Pitje velikih količin tekočine med obroki lahko poveča tveganje za zgago. Namesto tega med jedjo srkajte manjše količine vode. V času med enim in drugim obrokom pa pijte več tekočine, da ostanete hidrirani in ne preobremenite želodca.

Obvladovanje stresa

Zgaga pri nosečnicah se lahko poslabša, če ste podvrženi stresu. Izvajajte tehnike za zmanjševanje stresa, kot so globoke dihalne vaje, joga ali meditacija, ki pomagajo nadzorovati raven stresa.

Spanje na levi strani

Spanje na levi strani lahko pomaga zmanjšati simptome zgage. V tem položaju je želodec pod požiralnikom, kar zmanjšuje tveganje za nastanek zgage in refluksa med nosečnostjo. Za optimalne rezultate to združite z uporabo toperja Anti Refluks.

Zgaga v nosečnosti in zdravila

Poleg uporabe toperja Anti Refluks in zgoraj naštetih nasvetov, obstaja več drugih sredstev, ki jih lahko uporabite za lajšanje simptomov zgage med nosečnostjo:

Zdravila

Nekateri antacidi so varni za uporabo med nosečnostjo. Ti lahko pomagajo nevtralizirati želodčno kislino in zagotovijo hitro olajšanje zgage. Vendar se pred jemanjem zdravil med nosečnostjo vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Alginati so tip zdravil, ki na površini želodčne kisline ustvarijo peno, ki preprečuje vstop kisline v požiralnik.

Zdravnik vam ob težavah z zgago v nosečnosti lahko predpiše tudi jemanje ranitidinov ali omeprazol. Oboje je na voljo samo na recept in zavira izločanje želodčne kisline.

Zdravila rastlinskega izvora

Nekatera zeliščna zdravila lahko pomagajo pomiriti prebavni trakt in zmanjšati zgago. Tudi v tem primeru je pomembno, da se pred uporabo kakršnih koli zeliščnih dodatkov posvetujete s svojim zdravnikom.

Zgaga v nosečnosti je pogosta, vendar obvladljiva težava. Z razumevanjem vzrokov in izvajanjem teh nasvetov lahko znatno zmanjšate njen pojav in neprijetnosti. Toper Anti Refluks je odlična rešitev za boljše in udobnejše spanje, zato je vredna naložbe za vse nosečnice, ki se spopadajo z zgago.

Njegova edinstvena zasnova in učinkovitost vam lahko pomagata doseči bolj miren spanec, tako da se boste lahko osredotočili na uživanje v nosečnosti in priprave na prihod vašega malčka. Ne dovolite, da zgaga zmoti vašo nosečnost – ukrepajte še danes in izkusite udobje in olajšanje, ki si ju zaslužite.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.