8 nasvetov za dobro spanje na dopustu

Druženje s prijatelji

Čas dopusta je priložnost, da si naberete novih moči. Je čas sprostitve, zabave, druženja, novih ljubezni in še bi lahko naštevali. Da se boste na dopustu imeli lepo ter zaužili vse, kar načrtujete, se morate na dopustu tudi dobro naspati. To pa zna biti včasih težava, saj želite vsak trenutek maksimalno izkoristiti in spanje po navadi ni na vrhu seznama. Bi pa moralo biti.

Dober spanec na dopustu je bolj pomemben, kot si mislite
Potrebe po spanju se vsi zavedamo, a večino med nami želja po zabavi in druženju zapelje v to smer, da spimo manj kot bi morali. Če k temu dodamo še morebitno pretrdo, premehko, nehigienično ležišče, škripajočo posteljo in neudoben vzglavnik, sta slab spanec in slaba volja zagotovljena.

8 nasvetov za dober spanec na dopustu

 1. Preden izberete nastanitev, preverite komentarje obiskovalcev
  Da se boste na dopustu dobro počutili in se tudi kvalitetno naspali, priporočamo, da si poleg slike nastanitve, preberete komentarje obiskovalcev, ki jih spletne agencije (npr. Booking) dopuščajo. Tudi letnik gradnje ali morebitna adaptacija apartmaja oz. hotela je pomembna informacija. Včasih število zvezdic in cena še nista zagotovilo za dobro nastanitev.
 2. Poskrbite za vsaj 7 ur kakovostnega spanja
  Če ne gre v enem kosu, si vzemite čas tudi za popoldanski spanec. Čeprav je za vašo regeneracijo najbolj primeren nočni spanec, je tudi popoldanski boljši kot nič. Zakaj je kakovostnih 7-9 ur spanja osnova za vaše dobro počutje in osnova za dober imunski sistem, si lahko preberete TUKAJ.
 3. Preden se odpravite spat, prezračite spalnico in jo ohladite s klimo
  Če imate seveda možnost. Spanec se vam bo v tem primeru prikradel hitreje in tudi dlje časa bo trajal.
 4. Zatemnite spalnico s senčili
  Na tak način boste svoj spanec bistveno podaljšali, saj boste jutranjemu soncu preprečili, da bi vas zbudil. Poleg tega se bo spalnica kasneje segrela.
 5. Za spanje bodite oblečeni v udobna, lahka, bombažna oblačila
  S tem boste preprečili pretirano potenje, h kateremu lahko pripomorejo sintetična oblačila, kar je v vročih poletnih nočeh zares odveč.
 6. Na dopust odnesite svoj vzglavnik
  Res je, da je to en kos prtljage več, a je vsekakor vreden truda oz. prostora v avtu (mogoče tudi na letalu). Običajno jih lahko tesno zvijete in ne bodo zasedli veliko prostora. Izkušnje kažejo, da je spanec velikokrat slab ravno zaradi neustreznega vzglavnika. Še posebej primeren je vzglavnik, ki si ga lahko prilagodite. Sploh na dopustu, ko spite na ležiščih z drugačno podporo. Priporočamo vzglavnik Leticia.
 7. Nekaj ur pred spanjem recite NE alkoholu, kavi, cigaretam in drugim poživljajočim substancam
  S tem boste preprečili številne nevšečnosti, ki bi vam jemale spanec: slabost, bruhanje, nespečnost, prekomerno potenje, razdražljivost, nezgode …
 8. Poskrbite za lahko večerjo vsaj eno uro pred spanjem
  Na ta način boste telesu dali možnost, da hitro predela vašo večerjo in vam pomaga zaspati bistveno hitreje.
Spanje na vzglavniku Leticia
Vzglavnik Leticia je odličen vzglavnik, ki ga lahko vzamete na dopust.