Tipi spalcev – med katerega spadate vi?

”Nočne sove” in ”jutranje ptice” – vsi poznamo ti dve besedni zvezi, ki ne označujeta nujno ptic v dobesednem pomenu, ampak nam povesta, kakšen tip spalca smo. Odgovor na to, zakaj nočni tipi spalcev zaspijo in se zbudijo pozneje ter zakaj jutranji tipi spalcev hodijo spat zgodaj in tudi vstanejo zgodaj, pa se ne skriva zgolj v navadi, temveč predvsem v genetiki.

Kdo so nočne sove in kdo jutranje ptice?

Čeprav ima vsak človek trden 24-urni vzorec, se najvišja in najnižja točka od posameznika do posameznika močno razlikujeta. Tudi, če se nočne sove trudijo, da bi zaspale zgodaj ponoči, jim to ne uspeva in lahko zadremajo šele v prvih jutranjih urah. Tak vzorec spanja imajo nočne sove zapisan v genetiki, kar pomeni, da je nočna sova tudi eden izmed staršev ali pa oba. Večerni tip spalca pripada 30 % prebivalstva, medtem ko je 40 % prebivalstva jutranji tip človeka. Slednji vrhunec zaspanosti doživijo zgodaj zvečer, navajeni pa so se zbuditi ob svitu. Za razliko od nočnih sov, so zjutraj tudi najbolj dejavni v dnevu. Po drugi strani pa nočne sove zjutraj ne funkcionirajo dobro, saj so kljub dejavnosti njihovi možgani takrat še vedno v spancu podobnem stanju.

Kaj pa ostalih 30 %?

Ni nujno, da smo vsi bodisi jutranje ptice ali nočne sove. Premišljujete o tem, kateri tip spalca ste, pa ne pridete do končnega odgovora? Potem verjetno spadate med preostalih 30 % ljudi, ki so nekje vmes med jutranjim in večernim tipom, z rahlo nagnjenostjo k večernemu.

Evolucija – krivec za pojav tipov spalcev

Tako kot velika večina družbenih navad, se tudi nastanek tipov spalnih navad skriva v evoluciji in preživetveni varnosti človeka. Ljudje so v preteklosti spali skupaj kot družine ali celo kot plemena in ne sami ali v parih. Nočne sove so zaspale šele okrog enih ali dveh zjutraj in se zbudile okrog devetih ali desetih dopoldan. Zgodnje ptice pa so se spat odpravile okrog devetih zvečer in se zbudile okrog petih zjutraj. Zaradi tega je bila skupina, ko je spala, v celoti ranljiva le štiri ure namesto osmih, vsak pa je imel priložnost za osem ur spanja. To pomeni 50 % povečanja možnosti preživetja.

Čeprav smo različni tipi spalcev, pa je dejstvo, da je spanje eno izmed temeljnih elementov za preživetje. O tem, zakaj je nujno potrebno (dovolj) spati, si preberite v našem drugem članku TUKAJ.

Vir: Matthew Walker – Zakaj spimo