Spanje trenutno ni prioriteta Slovencev

Koliko ur na dan pa vi spite? Kot kaže zadnja raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v Sloveniji vlada precejšen problem nespečnosti. Skoraj 60 % prebivalcev Slovenije namreč spi manj kot sedem ur na dan, kar je manj od priporočene količine spanja. V teoriji vsak ve, da je za zdravo spanje potrebno spati vsaj 7 do 9 ur na dan, v praksi pa Slovenci za spanje porabimo manj časa.

Slovenija takoj za Japonsko – najbolj neprespano državo

Ne le Slovenska raziskava, pač pa tudi mednarodna študija ekonomistov iz ZDA in Avstralije, ugotavlja zaskrbljujočo količino spanja pri Slovencih. Praktično je Slovenijo uvrstila na predzadnje mesto po količini spanja med 44 državami sveta. Manj od nas spijo le Japonci.

Slovenci spanja žal ne postavljamo na prioritetno mesto

Spimo premalo, predvsem ker spanje ne postavljamo na prioritetno mesto. Obstaja celo več rekov o spanju: ”Spanje je za slabiče.”, ”Spal boš, ko boš mrtev.” itd. Nekateri spanje dojemajo kot kratenje časa, medtem, ko bi lahko počeli druge, ”pomembnejše” stvari.

Ne le, da ne poskrbimo za zadostno količino spanja, tudi kvaliteta spanja nam ni pomembna. Slovenci tako na veliko višje prioritetno mesto postavljamo svoj avto, kot pa kvalitetno ležišče. Ste vedeli, da povprečen Slovenec za avto na leto zapravi kar 4.100 €, pa čeprav v njem preživi le približno 1 % dneva? V ležišče pa je povprečen Slovenec pripravljen investirati veliko manj – v bistvu le 11 € na leto, pa čeprav na njem prespi kar 33 % dneva.

Spanje je temelj zdravja – odgovorno je za kvalitetno gibanje, zdravo prehrano in uravnavanje stresa

Številne raziskave kažejo, da pomanjkanje spanja vpliva na številne duševne in fizične procese v našem telesu. Zagotovo ste že opazili, da ste se po kakšni neprespani noči počutili razdražene, nerazpoložene, volje do gibanja pa ni bilo od nikoder. Spanje je resnično temelj našega zdravja, ki telesu vsakodnevno pomaga, da se ta ustrezno regenerira. Sodeluje torej pri različnih regenerativnih procesih:

 • obnavlja telesne celice,
 • sprošča ustrezne hormone v telesu in preprečuje degenerativne bolezni možganov,
 • spreminja kratkoročni spomin v dolgoročnega,
 • telo polni z energijo in ga pripravlja na nov dan,
 • preprečuje debelost, sladkorno bolezen, srčno žilna in rakava obolenja ter depresijo.

POMEMBNO: Kvalitetno 7 do 9-urno spanje je temelj, na katerem si gradimo dober imunski sistem. Če telesu ne omogočimo ustrezne regeneracije, se porušijo tudi ostali stebri zdravja, to so zdrava prehrana, gibanje in upravljanje s stresom.

Kako poskrbeti za kvalitetno spanje?

Morda se sliši smešno, ampak pravilnega, kvalitetnega spanca se moramo naučiti:

 • Najmanj eno uro pred spanjem izklopimo vse elektronske naprave – televizijo, telefon, tablico, računalnik ter raje posezimo po knjigi ali kateri drugi sproščujoči aktivnosti.
 • Eno do dve uri pred spanjem ne jejmo obilnejših obrokov, prav tako čas za vadbo načrtujmo prej.
 • Pred spanjem se izogibajmo alkohola in drugih poživljajočih substanc, ki nas morda res prej zazibajo v spanec, vendar motijo spalne procese med samim spanjem.
 • Spat pojdimo vsak dan ob približno isti uri, ob isti uri tudi zjutraj vstanimo. Ne mešajmo svojega bioritma.
 • Zagotovimo si temen in tih spalni prostor, pred spanjem ga je priporočljivo tudi prezračiti.
 • Poskrbimo za kvalitetno ležišče, ki nas ustrezno podpre v vseh delih našega telesa.

RECEPT za kvalitetno spanje: Spremenite spalne navade in si priskrbite ležišče, ki se vam bo popolnoma prilegalo.

Za kvalitetno spanje lahko poskrbite le vi sami. Korak po korak lahko spremenite svoje spalne navade in opazujete rezultate, ki vam jih bo kvalitetno spanje prineslo v življenje.

Kot strokovnjaki za spanje, vas v Spalnem centru Maremico z veseljem ozaveščamo o pomembnosti spanja ter vam zagotavljamo kakovost naših izdelkov in njihov vpliv na kvalitetno spanje. Če ste ugotovili, da je vaš spanec morda slabši tudi zaradi dotrajanega in nekvalitetnega ležišča, vas prijazno vabimo na ogled naših vodnih postelj Lectus, po meri izdelanih ležišč Leticia, za nameček pa izbranemu ležišču lahko izberete še pravi kraljev videz BoxSpring postelje. Vse ostale izdelke za še kvalitetnejši spanec pa najdete v naši spletni trgovini maremico.si.

Lectus vodne postelje - logo
Leticia modularna ležišča Logo
BoxSpring oblazinjene postelje - logo

Naj bo kvalitetno spanje odslej tudi vaša prioriteta.