»Zdravo spanje, zdravo staranje« – Praznujte z nami svetovni dan spanja

15. marec - Svetovni dan spanja

Kako ste ta teden spali?

V duhu prihajajočega svetovnega dneva spanja, ki se praznuje v petek pred spomladanskim enakonočjem, je to vprašanje še posebej na mestu. Odgovor nam namreč sporoča, kako skrbimo za lastno spalno higieno.

Letos bo svetovni dan spanja potekal v petek, 15. marca. V želji osveščanja globalne javnosti o vplivih kakovostnega spanja na staranje, bo tokratni petek odet v geslo »Zdravo spanje, zdravo staranje«.

Dan za spanje

Svetovni dan spanja je postal ključen vsakoletni dogodek, ki že od leta 2008 opominja na nujnost spanja in vse težave, ki jih prinaša njegov deficit. Težave s spanjem se namreč spreobračajo v globalno epidemijo, vseeno pa o njih redkokdaj slišimo. Še manj se danes govori o prednostih zdravega spalnega vzorca.

Vseh pozitivnih učinkov ne moremo preprosto našteti na roke, je pa spanec, po ugotovitvah britanskega nevroznanstvenika Matthewa Walkerja, ključen za zdravo in dolgo življenje. Ne samo, da je temelj zdravja, njegov primanjkljaj namreč vodi tudi do bolezni, kot so Alzheimerjeva, diabetes in demenca.

Več o skrivnostnem svetu spanja si lahko preberete v svetovni uspešnici Zakaj spimo. >>>

Zdravo spanje in zdravo življenje

15. marec bo potekal pod sloganom »Zdravo spanje, zdravo staranje«. Nedavne raziskave namreč poudarjajo vpliv spanja na zmogljivost in staranje možganov. Med spanjem se naše telo čisti toksinov, ki drugače pospešujejo staranje telesa. Hkrati se med spanjem v našem telesu povezujejo različne funkcije, ki vplivajo na spomin in druge ključne kognitivne povezave.

Tako kot kakovost spanja, usahne tudi kakovost življenja

Dr. Morgenthaler, direktor kliničnega centra Mayo, povezuje kakovostno spanje v mladosti in srednjih letih z zmanjševanjem tveganih bolezni, kot so depresija, čezmerna telesna teža in predčasno zamiranje kognitivnih sposobnosti.
»Dober spanec je ključ do lepega staranja, hkrati pa izboljša fizično, kognitivno in duševno zdravje«, je dodal še v izjavi za svetovno zvezo za spanje (WASM).

Svetovni dan spanja praznujemo tudi v Maremicu

Tudi v Maremicu vam želimo ob svetovnem dnevu spanja zagotoviti sladke sanje in udobno prespane noči. Med 14. in 17. marcem vam pri nakupu nad 40 evrov PODARIMO knjigo Zakaj spimo v vrednosti 29.90 €!

Darilo knjiga Svetovni dan spanja