logo-maremico-spalni-center

trgovina@maremico.si

kofein-spanje-2020-08

Kofein in spanje

Na našo budnost in željo po spanju poleg 24-urnega cirkadianega ritma vpliva tudi spalni pritisk. Spalni pritisk pomeni, da se v naših možganih nabira količina kemične snovi, imenovane adenozin. Večji kot je ta pritisk, bolj smo zaspani in pri večini količina adenozina vrhunec doseže po 14-16 urah.

Kofein – umetni ubijalec naravne potrebe po spanju

Ljudje pogosto umetno utišamo signal za spanje s kako poživljajočo pijačo, tudi hrano. Najpogosteje posežemo po kavi, ki vsebuje kofein. Kofein ni prehransko dopolnilo, temveč najbolj uporabljeno in zlorabljeno poživilo na svetu.

Kako deluje kofein in kje vse ga najdemo?

Kofein deluje tako, da v telesu premaga adenozin, kemično snov, ki nam daje signal, da smo zaspani. Prilepi se na receptorje v možganih in ko jih zasede, jih ne spodbuja tako kot adenozin, ki povzroči zaspanost, temveč jih blokira oz. onesposobi. S kofeinom, kljub visokim ravnem adenozina, preslepimo možgane, da nam omogočajo stanje budnosti in čuječnosti.
Kofein ni prisoten le v kavi, najdemo ga tudi v čaju, energijskih pijačah, temni čokoladi, sladoledu in nekaterih zdravilih (npr. za shujšanje ali proti bolečinam). Ne pozabite, da je kofein poživilo, od katerega telo postane tudi odvisno.

Kaj se zgodi, ko zaspanost utišamo s kofeinom in kmalu za tem doživimo kofeinski padec?
Raven naše energije pade bistveno hitreje kot po navadi, bistveno težje se zberemo, zaspanost pa je še večja. Vsekakor bi bila velika napaka seči po novi skodelici kave. Na mesto tega se raje odpravite spat.

Zakaj nekateri lahko spijejo kavo zvečer in se brez težav potopijo v spanec že v naslednjih dveh urah? Zasluga za to gre genetiki. Nekaj ljudi ima drugačno različico encima v jetrih, ki bistveno hitreje razgradi kofein in ga odstrani iz telesa.

Dobro vedeti: izraz »dekofeinski« ne pomeni brez kofeina, temveč le »manj kofeina«. Približno 10-30 % odmerka običajne skodelice kave.

Otroci in kofein

Še posebej bodite previdni pri otrocih, kadar jim v večernih urah ponujate sladoled ali čokolado. Ne bodite presenečeni, če spanca pri njih ne bo od nikoder, čemur bo sledila velika razdražljivost in prekomerna utrujenost.

Don't miss out

45% Off Laser
Hair Removal

Limited-time offer

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.