miti-o-spanju

Miti o spanju – se strinjate z njimi?

Marsikdo spanje jemlje kot nekaj samoumevnega ter se zanaša na mite, ki krožijo o spanju. Nekateri miti o spanju so sicer resnični, predstavljamo pa vam tiste, ki niso in kličejo k temu, da spanje jemljemo bolj resno.

Mit št. 1: Spanje je izguba časa.

Živimo v kulturi, kjer delo in stalen pogon prevladujeta nad spanjem. Spanje tako marsikdo jemlje kot nekaj obstanskega in ne nekaj nujnega. Miti o spanju so razvili že kar nekaj rekov na temo spanja, kot sta npr. »Spal bom, ko bom mrtev« ali »Spanje je za šibke«. Vendar pa je dejstvo, da prav spanje poskrbi za potrebno energijo, dobre kognitivne funkcije (kot sta spomin in mišljenje) ter celo za lepoto. Potrebno je le, da spanje postavimo na prioritetno mesto, saj bomo v nasprotnem primeru vedno mišljenja, da za zadosten in kakovosten spanec nimamo časa.

Mit št. 2: Vseeno je na kakšnem ležišču spim.

Hodite spat vsak dan ob isti uri, poskrbite za moteče dejavnike pred spanjem, pa še vedno slabo spite? Razlog se lahko skriva v neustreznem ležišču, ki je lahko pretrd, premehak ali dotrajan in ne nudi ustrezne podpore in razbremenitve. Vedeti moramo, da na ležišču preživimo dobršen del svojega življenja, zato ni nenavadno, da ta velja za zelo pomemben element (ne)zdravega spanja.

Kvalitetno ležišče bi se moralo vsakemu posamezniku posebej optimalno prilegati, saj smo si med seboj zelo različni tako v telesni konstituciji kot glede spalnih navad.

Miti o spanju - se strinjate z njimi?

Ležišče Leticia je slovenski izdelek, sestavljen iz več modulov, ki so po ležišču prilagojeni glede na vaše potrebe in želje. V Spalnem centru Maremico naše svetovalke za zdravo spanje z veseljem svetujejo vsakemu posebej in poskrbijo za to, da naši strokovnjaki v proizvodnji izdelajo personalizirano ležišče, ustvarjeno prav za vas.

Za odlično investicijo v zdravo spanje veljajo tudi vodne postelje. Vodna postelja Lectus se prav tako kot Leticia prilagaja vsakemu posamezniku posebej, saj telo izpodrine vodo v vodnem jedru in se sčasoma oblikuje po telesni konstituciji uporabnika. Gre za spalno senzacijo, ki na trgu ostaja že več kot 50 let in navdušuje številne ljubitelje spanja. Vodno posteljo Lectus lahko nadgradite tudi z dodatnimi toperji, ki ublažijo občutek lebdenja na vodi.

Miti o spanju - se strinjate z njimi?

Spoznajte ležišča Leticia in vodne postelje Lectus osebno. Obiščite nas v salonu Spalnega centra Maremico. Še pred tem pa si lahko brezplačno naročite naš katalog!

Miti o spanju - se strinjate z njimi?

Mit št. 3: Ure zamujenega spanja lahko kadarkoli nadoknadim.

Če med tednom spimo manj, manjko spanja ponavadi nadoknadimo s popoldanskim počitkom ali pa čez vikend pospimo malo dlje. Pa ure zamujenega spanja res lahko nadoknadimo? Strokovnjaki za spanje menijo, da ne. Pomanjkanje spanja določene dneve in ”nadoknadenje” spanja druge dni, povzroča podobno stanje, kot ga povzroči tako imenovani jet leg, ko z letalom letimo v drug časovni pas. Naše telo stalno lovi ritem spanja in stalne spremembe tega ritma mu škodijo. Reden cirkadiani ritem dokazano zmanjšuje spalne in psihične motnje ter kronične bolezni kot so prekomerna teža in sladkorna bolezen. Čeprav popoldanski počitek spanja ne bo nadoknadil v celoti, pa vam bo nekaj minutni počitek kljub temu koristil, da boste naloge, ki ste si jih v tistem dnevu zadali opravili nekoliko lažje, kot bi jih brez počitka.

Mit. št 4: Vsak potrebuje 8 ur spanja.

Ta mit ne drži povsem, saj je količina potrebnega spanja odvisna od vsakega posameznika posebej oziroma ima velik vpliv dednost. Količina spanja se z leti znižuje. Svetovna organizacija spanja (World Sleep Society) je sestavila pregled priporočljivih ur spanja za posamezno obdobje življenja:

  • Dojenčki od 3 do 12 mesecev morajo spati od 14 do 15 ur na dan
  • Otroci od enega do treh letih starosti spijo 12 do 14 ur na dan
  • Otroci od tretjega do petega leta starosti 11 do 13 ur na dan
  • Otroci od 12. do 18. leta starosti od 8 do 10 ur na dan
  • Odrasli naj bi spali od 7 do 9 ur na dan
  • Starejši od 64 let naj bi spali od 7 do 8 ur na dan

 

Mit sicer ni popolnoma napačen, saj velja, da zdrav spanec odraslega traja od 7 do 9 ur.

Mit št. 5: Sam sebe lahko natreniram, da spim manj.

Med miti o spanju najdemo tudi slednjega. Vendar pa, ker dednost igra veliko vlogo pri naših spalnih potrebah, se ne moremo natrenirati, da bi spali manj kot potrebujemo. Naše telo ve, koliko spanja dnevno potrebuje za regeneracijo, zato mu ne moremo oporekati. Regenerira pa se lahko le, če gre vsako noč čez 4 spalne faze: dremavost, rahel spanec, globok in najgloblji spanec ter REM fazo.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.